S prvim čarterskim letom na pred prvomajsko Mallorco (23.-27.april 2021)

V pričakovanju spomladanskega sproščanja preventivnih ukrepov (C-19), smo se v aprilu 2021 razveselili novice, da agencije že malo bolj pogumno ponujajo počitniške pakete. Mediji so dobili novo zgodbo, mi pa smo sedli na prvi čarterski avion za Mallorco z zeleno epidemiološko sliko.

Na otok smo prispeli organizirano preko turistične agencije, ki je pripravila poseben program za aktivne. 

SPLOŠNO O MALLORCI:

Mallorca je poleg Ibize, Menorce in Formentere eden večjih otokov v Balearskem otočju (špansko Islas Baleares). Je otok sonca, raj za pohodnike in kolesarje in tudi tiste, ki si želijo zgolj počitniški oddih na eni od znanih, dolgih plaž. Povedali so nam, da si otok lasti kar precej tujcev, bodisi zasebnikov, bogatašev (kot npr. Michael Douglas, Pierce Brosnan, Boris Becker, Antonio Banderas, Phil Collins, Lenny Kravitz ….) kot tudi razni investitorji v hotele in druge turistične kapacitete.

Središče otoka je Palma (glavno mesto), kjer je tudi največja koncentracija prebivalcev. Playa de Palma je plaža dolga 6km (od Can Pastilla do S'Arenal), najboljše pa si jo je ogledati kar s kolesom, s katerim lahko prevoziš lepo urejeno pot - tudi v smeri proti Palmi (midva sva naredila slabih 20 km). Pot je široka in posebej urejena za pešče in posebej za kolesarje in avtomobile, vendar morajo slednji upoštevati prilagojeno hitrost.

V času našega počitnikovanja je obalna cesta opazno samevala, prav tako pa tudi veriga nemalo hotelov, lokalov, pubov, ki samevajo zaprti zaradi posledic koronavirusa. Če pomislim na razsežnost nočitvenih, gostinskih, zabaviščnih, trgovskih in drugih kapacitet na tem področju, potem mora biti v normalni (nekoronski) poletni sezoni tu res živahno.

Mallorca je otok poln kontrastov, raj za kolesarje in pohodnike, katerim se ponuja 90 km dolga gorska veriga Serra de Tramuntana, ki smo jo obiskali tudi mi (2 pohodniška izleta). Najvišji vrh na otoku je Puig Mayor (1436m), ki pa je pod strogim nadzorom vojske, zato sam vrh ni dostopen oz. naj bi bil samo do neke višine.   

Na otoku je prisotna značilna sredozemska vegetacija, kar dokazujejo polja terasasto urejenih nasadov citrusov, oljk, mandljev….

Oddih na Mallorci je bil tokrat kratek (4-5 dni), zato pa ravno prav aktiven in po vseh koronskih mesecih zaprtosti hudo zaželjen. Pripravili so nam ogled glavnega mesta Palma, dva pohodniška izleta in obisk dveh gorskih vasic, ki ležita ob vznožju Serra de Tramuntana. Kar nam je ostalo prostega, smo izkoristili za najem kolesa in motorja ter manjše nakupe v tistih nekaj trgovinic, ki so že odprla svoja vrata (C-19).

V nadaljevanju opis dveh pohodniških izletov in opis obiska gorskih vasic Valdemosso in Soler.

 

Tole pa naša skupina :-)