Prvomajski potep po Šri Lanki, 21.04.-06.05.2017

20 let mineva letos, odkar beležim naša družinska potovanja. Potem, ko smo dodobra "prejadrali" Evropo in okusili tudi nekaj Amerike, je prišel čas, da nas ponese tudi malo proti Aziji. Odločitev je padla za Šri Lanko, kamor smo poleteli iz Beograda na Dubai...

 

.... in Dubai - Colombo:

Šrilanka preseneča na vsakem koraku. Potem, ko je bila država (prej Cejlon) pod evropsko prevlado celih 450 let, je postala neodvisna od Velike Britanije konec 50-ih let.

Danes predstavlja biser indijskega oceana, ki po svoji obliki kot "solzica" kaplja iz repa velike Indije.

Državo zaznamujejo obširne plantaže čajev v zelenem in hribovitem osrčju dežele, množice budističnih in hindujskih templjev vseh velikosti in podob, pisana paleta okusnega tropskega sadja, vodni slapovi (več kot 100 slapov, najvišjega 239m smo tudi obiskali), dolge plaže, ki pa so ponekod še precej divje in na žalost onesnažene, boleči spomini na razdejanje, ki ga je prizadel tsunami v letu 2004...in še mnogo več.

Država je res zelo raznolika, saj ponuja paleto vsega, kar lahko vidiš, doživiš, zavohaš, okusiš ... Lepo je brati podatek, da se Šri lanka ponaša z najvišjo stopnjo pismenosti v celotni Južni Aziji (92%). Večkrat med potjo smo iz avta videli množice prikupnih otrok v belih uniformah, kako se vračajo iz šole.

Presenetljivo, da skoraj ne vidiš kadilcev, uporabo avtomobilov izpodrivajo tuk-tuk-i, mopedisti, tudi kolesarji in avtobusi. Življenje na Šri Lanki je preprosto in skromno,  pa vendar živijo ljudje z nasmehom na obrazu.

Poleg vsega, pa je še mnogo drugega, kar bi bilo potrebno izboljšati. Najprej naj izpostavim pomanjkljivo skrb za okolje. Šri Lanka se ponaša z lepo naturo (predvsem osrednji del), pa vendar so še zelo pri dnu s svojo ekološko zavestjo in odgovornostjo do okolja. Smeti žal ne najdejo svoje mesto v smetnjakih, ki so tudi pomanjkljivo razpoložljivi na javnih mestih. Ceste imajo sicer kar dobro asfaltirane po vsej državi (če izključim kakšne gozdne in makadam ceste), so pa zato zelo ozke, zasedajo pa jih predvsem tuk-tuk-i in malo avtomobilov. Slednji so privilegij tistih, ki si jih lahko privoščijo.

Pri potovanju po deželi je prednost ta, da so razdalje kratke, zaradi prometnega kaosa in vožnje brez posebnih pravil, pa zato prevoženih 30 km časovno izpade, ko da si jih naredil 60 km. Tudi na smerokaze in prometne table nimaš kaj za pričakovati (ulice v mestih pravzaprav niso označene). Popotnik se lahko zanese le na GPS in / ali dober zemljevid, ki pa bi verjetno tudi ne bi bil preveč v pomoč ravno zaradi prej omenjenih slabih usmerjevalnih označb.

Na kratko o našem potovanju »v lastni režiji«:

LETALO: nakup kart preko spleta Fly Dubai, let Beograd-Dubai in Dubai-Colombo (enako povratek). Pot malce dolga ravno zaradi dodatnih ur vožnje do BG.

ČAS POTOVANJA: 15 dni (21.4. – 6.5.2017), kar je ravno prav, da nekaj dni nameniš za počitek, 1 teden pa za odkrivanje dežele.

PLAN PO DNEVIH:

  • Prve 3 dni nastanitev v Negombo / Serendib Guest House (idealno za počitek od dolge poti, prilagoditvi časovnemu pasu in izdelavi plana)
  • 8 dni najem rent-a-car na mestu samem. Po priporočilih na spletu mož izbere ponudnika »Kings Rent a car (PVT) limited«, www.kingsrentacar.com. Vozniške izkušnje žal sama ne morem deliti na tem mestu, zato nekaj besed na moževem blogu - TUKAJ.
  • Odločili smo se za krožno, po katerih smo najprej odrinili proti osrčju Šri Lanke, nato pa proti jugu, z zaključkom ob JZ obali ter nazaj proti Negombu.
  • Zadnja 2 dni ponovno v Negombo (bližina letališča)

DESTINACIJE VREDNE OGLEDA (priporočam):

  • Obisk slonje sirotišnice
  • Dambulla Cave Temples
  • Nuwara Eliya (po poteh »zelenega osrčja« države in plantaž čajev)
  • Wehedrahena Temple, Matara
  • Galle Light House (in kopanje v manjšem zalivu, kjer ni velikih valov)