CITY TOUR (voden ogled mesta Sharm el Sheik)

Naša SLO predstavnica nas je v večernih urah (ker podnevi je mesto dobesedno mrtvo) najprej popeljala do enega tipičnih bazarjev, ki samevajo ob glavni cesti prosti staremu delu Sharm el Sheik-a in odkrito priznala, da imajo z njimi dogovor (beri in razumi: provizija za dostavo turistov Smile).

Povzemam pa še nekaj informacij, ki smo jih dobili na busu  preko naše predstavnice, ki nas je popeljala po mestu Sharm el Sheik:

 • mesto Sharm el Sheik je staro 51 let, torej še razmeroma mlado in ima 350.000 prebivalcev, od tega tu živi 180 slovencev (večinoma tisti, ki so se odločili investirati v nepremičnine, ki jih oddajajo in tudi sami prihajajo na počitnice); 
 • v Egiptu je 80% muslimanov, vsega skupaj pa 104 mio prebivalcev, ki živijo na 4% ozemja (96% Egipta so puščave) 
 • tudi tu velja kruta usoda deklic in dečkov, saj do 6.meseca starosti obrežejo vse dečke, deklice pa po prvi menstruaciji (zaradi dogovorjenih porok, da denar ostane v družini). 
 • Na zaroko, ki traja 2-3 dni mora biti povabljenih najmanj 250 gostov, pri poroki (ki traja1 teden) pa je cca 500 povabljenih. 
 • zakonski stan muslimanom dovoljuje imeti 4 žene (vendar vsaki mora nuditi enako materialno blaginjo, sicer ga žena lahko toži) 
 • Naserjevo jezero predstavlja v Egiptu ključno naravno danost, saj oskrbuje deželo z elektriko in s prepotrebno vodo v času suš. Če bi se kdo odločil škodovati Egiptu, bi bilo Naserjevo jezero prva tarča. Jezero je bilo poimenovano po vladarju Naserju, ki je prišel na oblast po odstranitvi kralja (v 60-ih letih)  
 • v bližini Sharm el Sheik gradijo Sinajski muzej (drugi za egipčanskim v Egiptu), ki bo odprt konec 2019 (torej priložnost za potnike, ki še načrtujejo počitnice v Egiptu). 
 • Vse mošeje v Egiptu financira država, koptske mošeje pa državljani sami. 
 • Doma moški in ženske vedno molijo v ločenih prostorih. 
 • samo v Egiptu obstaja Koptska kristijanska vera , ki jih prepoznamo po tatujih križa na zapestju . Koptski kristijan se mora poročiti do 30.leta (če se žena ne najde, je vedno tu kakšna sestrična). Ločitve NI med koptskimi kristijani
 • povprečna starost prebivalcev v Egiptu je 71 let, 40% doživi 104 let, 
 • do 25 let morajo fantje  opraviti vojaško obveznost. Dolžina le-te je odvisna od dosežene izobrazbe. Če nima izpolnjene vojaške obveznosti in se to ugotovi, ga lahko doleti smrtna kazen.

Ogledali smo si 3 mošeje: El Salam (ki so jo zgradili samo v 30-ih dneh za predsednika Abdel-Fattah al-Sisi), Al Mustafa Mosque in Al Sahaba Mosque, ki je ena najbolj znamenitih in mogočnih.

V programu pa je sledil še obisk trgovine z začimbami in parfumi Mr. Herbs, ki se nahaja nasproti AlSahaba mošeje. Ponudba je pestra, zato se odločiva, da če že pustimon nekaj denarja v Egiptu, potem je vsekakor bolj vredno, da ga nameniva za začimbe, čaje in dva parfuma, v vrečko dodam še mentol v obliki kristalov, saj me  je presunil močan vonj iz kozarca, ki so nam ga dali vsem za povonjati. V kozarcu vroče vode je prodajalec raztopil samo za majhen delček mentolovega kristala (v velikosti polovice arašida). Ko se ta raztopi v vodi, so hlapi tako močnega vonja, da je vsakega skoraj vrglo nazaj. Zadeva je primerna za inhalacije v primeru dihalnih obolenj, vnetega grla in kašlja.

img: 
CITY TOUR (voden ogled mesta Sharm el Sheik)
CITY TOUR (voden ogled mesta Sharm el Sheik)
CITY TOUR (voden ogled mesta Sharm el Sheik)
CITY TOUR (voden ogled mesta Sharm el Sheik)