Na muzikal v New York...in še kaj več; 21.-25.februar 2019

 

Odločitev za New York je padla »po zaslugi« hčerke Kaje – velike ljubiteljice muzikalov. Po ogledu muzikla v Londonu, je ameriški Broadway vabil na svoj način.

Pa smo se odpravili. V veliko mesto, ki je nastalo pred 400 leti in se vse do danes iz nedotaknjene narave preobrazilo v pravega urbanega orjaka. Danes je to vihravo mesto, ki predstavlja utelešenje ameriškega sna. Na stotine nebotičnikov, luči, bogastva in tudi revščine. Kot da bi vstopil v tipični ameriški film. Ob prvem obisku te vsekakor prevzame - to veliko mesto ali Big Apple kot mu tudi pravijo.

New York leži na večih otokih, najslavnejši je Manhattan, kjer smo se tudi namestili - pravzaprav nedaleč stran (15-20 min hoje) do Times Sqaure. Mesto, ki nikoli ne spi ima 8,5 mio prebivalcev. Že vrsto let mesto ogrožajo poplave, saj leži tik nad morsko gladino in ima 900 km obale. Leta 2012 je NY pretresel orkan Sandy, ki je prihrumel skupaj s plimo in povzročil 4m visoko povodenj.

No ob našem obisku vremenskih ekstremov nismo doživeli, razen močnejšega vetra na dan, ko smo se z ladjico odpravili do Liberty Island (kip svobode). Vreme nam je bilo zelo naklonjeno - pretežno oblačno s (sramežljivim) soncem in le 1x malce dežja, zaradi katerega smo bili primorani odpreti dežnik za 1h.

LETALO:

Odločili smo se za nakup letalskih kart preko prevoznika Air Italy, poleteli pa iz Milana. Zaradi ure poleta in dolžine vožnje do Milana smo se na pot odpravili dan poprej in prespali nedaleč stran od Millanskega letališča (Airport Motel Malpensa, Via Pirandello 16, 21015 Lonate Pozzolo).

NAMESTITEV:
Za nočitev je smiselno poiskati hotel na Manhattan-u. Sami smo se sicer namestili malce južneje, v hotelu "Cambria Hotel New York - Chelsea" (123 W 28th St, New York, NY 1000), ki sicer ni bil nič posebnega, je pa bil na primerni lokaciji (bližina metro-ja in na "walking distance" do Times Square-a in celo do Lyceum Theatre, kjer smo si že doma rezervirali karte za ogled muzikla "Be More Chill".

HRANA; PIJAČA:
Ja, New York žal ni poceni. Hotel nam je sicer nudil zajtrk (predrago), zato smo zajtrkovali v lokalnih gostinskih lokalih. Previdnost pri naročilu ni odveč, saj so porcije (vsaj zame) bile prevelike, jedi pa že same po sebi precej nasitne. Le kdo si zjutraj pripravi 2 jajčka na oko, pod njim pa dve zvrhani kepi praženega krompirja z dodano mesno omako in toast kruhkom?  Cena zajtrka za 4 osebe pa tam okoli 50-60 USD.

PLAN OGLEDOV:

Lahko rečem, da smo videli razmeroma veliko glede na kratek čas potovanja. Pomembno je, da racionalno razporediš čas za ogled mesta. Za hiter ogled mesta se splača koristiti Hop-on Hop-off Bus. Za ogled mesta smo se pred odhodom odločili tudi za nakup New York City Pass kartice (https://www.sightseeingpass.com/en/new-york/how-it-works), ki prinaša v končnem seštevku nižji strošek, kot če bi vsako znamenitost (vstopnine) plačevali posamično. Pa vendar je pametno prej preračunati, če se to vendarle splača. Pomembno je vedeti KAJ si želiš ogledati, preveriti redne cene in primerjati s ceno City Pass kartice. Mi smo se odločili za Flex CityPass kartico za 5 atrakcij, med katerimi smo tudi izkoristili Hop-on Hop-off Bus.


In kako smo si organizirali dneve?

1.dan (PET): prihod v večernih urah, zato izkoristek za ogled NYC v večernih urah (Madison Square Garden, Times Square)

 2. dan (SOB): Top of the Rock (vzpon do razgledne ploščadi na 67.nadstropju), skok na bus HopOn HopOff (Downtown Tour), Financiral District (Wallstreet), Ground Zero in World Trade Center, peš po Liberty Street do obalnega dela (Circle Line Sightseeing), od koder je dober razgled na Brooklyn Bridge, obisk American Museum of Natural History

3. dan (NED): Metropolitan Museum, Lyceum Theatre (ogled muzikla Be More Chill), obisk National Geographic Encounter.

 4.dan (PON): Battery Parka (z ladjico do otoka Liberty & Ellis Island), pred odhodom na letališče še obisk dveh nakupovalnih centrov Century21 (bolj dostopne cene) in Macy's.