Ogled Živih jaslic - soteska Mlačca (Mojstrana), 28.12.2012

Na poti iz celodnevne smuke v avstrijskem Gerlitzu, smo se ustavili še v Mojstrani za ogled "ledene dežele" in predstave "Živih jaslic".

 

Gre za ledene skulpture, ki so jih postavili v soteski Mlačca. In glede na temperature (v času našega obiska 7 st. C), morajo led kar dobro vzdrževati vsak dan, da ohranijo podobe. Lepo so se potrudili.

Tudi predstava je bila kar zanimiva, samo nekako se mi zdi, da niso ravno spretno združili in prepletli zgodbo o rojstvu Jezusa z zgodbo sodobne družine (odnosi, čas za družino in skupno druženje). Še najbolje bi bilo, da bi bila zgodba ena sama (pobožna, ker pač sovpada s tem časom), nastopajoči pa morda starejši igralci brez scene z računalniki in mobiteli.

To je seveda samo moje mnenje. So pa verjetno želeli s predstavo sporočiti, da je čas Božiča in po njem vse bolj izgubil svoj pomen, da še premalo gojimo in vzdržujemo družinske vezi in tonemo v svet, v katerem smo zaslepeni od dela, potrošništva oz. vsega tistega, kar "hladi" meddružinske odnose.

Kakorkoli že, na nek način mi je bila predstava všeč, še posebej pa sem bila prijetno presenečena nad "ledeno sceno" in malim ognjemetom, ki so ga uprizorili ob koncu predstave med ledenimi skulpturami.