2-dnevni oddih ob jezeru Zell Am See do tja pa po čudoviti alpski cesti Grossglockner (22.7.-24.7.2020)


Obisk Avstrije z zgoraj omenjenimi postanki je bil v bistvu podaljšek našega 4-dnevnega oddiha v dolini reke Soče,ki smo si ga splanirali v razmeroma občutljivem obdobju, ko smo bili tako doma kot v tujini še vedno pod vplivom epidemije s korona virusom in v izvajanju in spoštovanju preventivnih ukrepov. Presenečena sem ugotovila, da v teh dveh dneh v Avstriji niso tako dosledno upoštevali nošenje zaščitnih mask (restavracije, trgovine, turistični objekti), smo pa opazili na javnih mestih razkužila in opozorilna obvestila za javnost.

Po čudoviti alpski cesti Grossglockner - 22.7.2020

Vožnja po fascinantni gorski cesti Großglockner Hochalpenstrasse je pravo doživetje s polno osupljivimi razgledi. Če je vreme lepo, kot je bilo na ta dan, so razgledi še toliko lepši in segajo brezmejno v vse strani. Cesta je pravi izziv za kolesarje, motoriste in tudi za voznike.

Na dolžini 48km je turističnih postankov ob cesti 12 (vsaj kot je označeno na zemljevidu, ki ga dobiš ob vstopu v Großglockner. Vreden je obisk Kaiser-Franz-Josefs-Hohe na višini 2369m, od koder se ti ponuja direkten pogled na vrh Grossglockner-ja in ledenik Pasterze

Zell Am See in pohodniški spust z vrha Schmittenhohe (2000m);_22.7. in 23.7.2020

Ko smo prevozili znamenito cesto skozi Grossglockner smo prispeli v Zell Am See, v še eno od avstrijskih jezer, ki ne preseneča. Namestili smo se v Pension Alpenrose, ki smo ga rezervirali dan poprej in ga toplo priporočam. Nahaja se na odlični lokaciji,  dokaj blizu jezera in gondole cityExpressa (medtem ko se je treba do gondole Schmittenhöhebahn zapeljati z avtom ali pač iti cca 30min peš).

Že kar takoj ob prihodu sva z možem izkoristila za skok na kolo okoli jezera, da sva preverila dolžino poti. Ponovno me je očarala avstrijska natančnost in urejenost in pravi užitek je varno voziti po poti, ki je posebej urejena za kolesarja in posebej za pešče. Pot okoli jezera je dolga 12km (natančno 19.97 km :-), in idealna za družine z majhnimi otroci. Ob jezeru sta urejena dva obalna predela za kopanje: Zell am see esplanade (v naši bližini) in Strandbad Thumersbach (višji nivo in tudi plačljivo, saj so uredili zunanji bazen na prostem v stiku z jezerom). V Thumersbach smo tudi izkoristili za skok v jezero, nismo pa plačevali in šli znotraj ograjene plaže, saj nismo imeli namena poleževati cel popoldan.

Zell Am See ponuja veliko aktivnosti (voda, kolo, hribi), na voljo je seveda tudi kampiranje. Naš čas smo izkoristili še za vzpon z gondolo na vrh Schmittenhohe (2000m), navzdol pa smo šli peš mimo 4 jezer, na kateri lahko opaziš tudi nekaj razstavljenih umetniških eksponatov  - "The 4 Lakes Art Hike".

Kaprun - mimo elektrarne Verbund in vzpon do akumulacijskih jezer na višini 2036 m; 24.7.2020

Obisk visokogorskega akumulacijskega jezera Stausee Mooserboden, ki so ga gradili med II.svetovno vojno nad mestom Kaprun na višini 2036 m in končali leta 1955, je izjemen tehnološki dosežek, ki je lepo zlit z naravo. Da pa vse to ne služi le elektrarni Verbund, so ga seveda uredili tudi za turiste.

Do jezera, ki se napaja z vodo večinoma iz ledenika Pasterze, je možen dostop le z busom (izhodišče: Kaprun Stauseen Parkhaus), ki te popelje visoko v hrib preko ozkega, kamnitega tunela (enosmerna vožnja) vse do vrha, kjer se sprehodiš po obzidju tega mogočnega jezu.

Ta je iz dveh delov, eden je visok 112m in dolg 357m, drugi pa visok 107m in dolg 497m.