22.7.2014: Ogled veličastnih stožcev v Zelve (fascinantno), obisk Göreme Open Museum in obisk Ihlara Valley

 

Po zajtrku v Nirvana Cave Hotelu smo dan začeli z malce težav z avtom, ki so nam ga pomagali vžgati s kablovjem in še kar nekaj časa tekom tega dneva so me obhajali dvomi in strah, da se zadeva ne ponovi. Ker res bi bilo nerodno, da po 6 urah vožnje naše začrtano popotovanje pade v vodo. Pa ni bilo nič od tega in Fiat Albela nam je lepo predla vse do konca naše poti. Tega dne obiščemo kar 3 znamenitosti:

  • Zelve,
  • Göreme Open Air Museum,
  • Ihlara Valley
V nadaljevanju fotografije in opis zgoraj omenjenih znamenitosti objavljam ločeno na spodnjih povezavah:

Ogled veličastnih stožcev v Zelve

Tega dne gremo najprej do kraja Zelve (cca 7km iz Göreme), ki me je (v primerjavi s kasneje obiskanim Göreme Open Museum) še posebej navdušil.

Krožna pot med kamnitimi gmotami in stožci z bazaltnimi kapami je veličastna. Zaradi raznolikih kamnitih oblik in odličnih panoramskih točk smo skoraj "na vsakem koraku" pritiskali na gumb fotoaparata ali mobilca in naredili veliko odličnih posnetkov.

Seveda na vsaki taki turistični znamenitosti turki poskrbijo za trgovino z izdelki domače obrti, gostinske ponudbe, najde pa se tu tudi prodajalec otroške ježe s kamelo in center zdravniške oskrbe. Vsaj upam si trditi, da tu niso bili zgolj slučajno. Hoja po razgibanem terenu z bolj ali manj uhojenimi potkami zna namreč biti na določenih predelih tudi nevarna (nevarnost zdrsa ali neprimernega zadrževanja na robu previsov).

obisk Göreme Open Museum

 

Po ogledu Zelve se odpravimo na ogled Göreme Open Air Museum (vstopnina 20 TL/osebi), ki se nahajajo cca 7-10 km stran.

Tu je možen ogled regije, ki so jo zgradili duhovniki v 3. stoletju kot center posvetnega življenja in misli.

Zato danes tu lahko vidiš predvsem ostanke takratnih cerkva, kapel, samostana nun in menihov, ipd. Pot je med vsakim objektom lepo urejena in zavarovana.

Osebno so me Zelve bolj navdušile.

Osvežujoč sprehod po dolini Ihlara (in kopanje v mrzli vodi za pogumneže)

Ob 12:15 zapuščamo Göreme v smeri Ürgüp-Mustafapasa-Ayvali-Mazi-Kaymakli-Derinkuyu, s ciljem da obiščemo Ihlara Valley, katere prospekt sem si priborila v pisarni ponudnika našega rent-a-car-ja.

V Ihlara smo prispeli ob 14:15 in si vzeli čas najprej za kosilo v prijetni restavraciji ob reki Ihlara. 

Do reke Melendiz, ki je v dolžini 14 km izoblikovala cca 100-120m globoko dolino Ihlara, vodijo zavarovane stopnice.

Zanimivo, da se vzdolž doline Ihlara nahaja kar 105 cerkva in blizu 10.00 (rockcaverns).  Ob reki smo po nasvetu domačina ubrali pot v smeri proti Belisirma, vendar smo prepešačili le slab kilometer do cca Caffe bara ob reki, kjer smo si na eni od "rečnih ut", zakoličenih v reko, privoščili turški čaj in sladico. 

Ob 17:10 se odpravimo v smeri Aksaray-Karaman, kjer se zvečer nastanimo v hotelu "Nas Otel", ki smo ga preko Booking.com rezervirali na sosednji ulici cca 15min pred samim prihodom :-) Hotel je bil pravzaprav zelo udoben in si zasluži 3* in ne samo 2*.