Madžarska v času jesenskih počitnic (28.10. - 3.11.2012); od Heviza (Balaton) do nacionalnega parka Aggtelek

V času jesenskih počitnic smo se odpravili na 6-dnevno potepanje po Madžarski, v smeri od zahoda proti severo-vzhodu, nazaj grede pa smo se popeljali po Slovaški in si ogledali še Bratislavo. Letnemu času primerno in glede na razpoložljiv čas smo si na naši cca 1900 km dolgi poti začrtali vsega po malem.

Za Madžarsko lahko rečem, da je pokrajinsko zelo zanimiva (jezera, mesta, podeželja), predvsem pa znana po termalnih zdraviliščih in posebnem karakterju ljudi. Temperature ozračja v času našega obiska so bile nekako skladne z značajem madžarov. Ti so dokaj “hladni” (prikrito prijazni), zelo formalni, introvertirani...in...zelo zelo natančni, redoljubni, dosledni. In pri tem ne prizanašajo niti turistom niti domačinom. Če ne spoštuješ ali ne upoštevaš njihovega “kodeksa” obnašanja, si hitro deležen ostrega pogleda, zgovorne kretnje ali pa te kar pošteno oštejejo. 

Opis naše poti: 

Začeli smo pri Blatnem jezeru, kjer smo se najprej ustavili v kraju Keszthely za obisk znamenite palače Festetics, muzeja kočij, hiše palm, nekakšnega lovskega muzeja in zanimive razstave vlakcev.

Nato smo prenočili v kraju Heviz za kopanje v največjem naravnem termalnem zdravilišču. Tu smo še skočili do polotoka Tihany, ki predstavlja lepši del obale Blatnega jezera.

Nadaljevali smo pot po južni strani Blatnega jezera, v smeri proti madžarski prestolnici, cca 10 km JZ od centra Budimpešte pa smo se ustavili še v Staute Park, kjer  je na ogled več kot 40 umetnin (kipov) iz komunističnega obdobja. Med njimi se "postavlja" tudi Lenin, Marx, Engels in drugi.

Budimpešta mi je bila zelo všeč in moram reči, da sem dobro splanirala ogled mesta za 1 in pol dnevni postanek v tem mestu. Obiskali smo Castle Hill in City Park, kjer se nahaja več zanimivosti (med drugim tudi ZOO; ki pa smo ga izpustili). Vsekakor bi lahko Budimpešto raziskovali še kar nekaj dni, vendar smo nadaljevali pot proti mestu Eger (krajši postanek za kavico in lokalno sladico) in Mezokovesd. Prav na tej poti smo opazili prostrane površine vinogradov, ki se čudovito prelivajo v svojih jesenskih barvah. Nasploh ...moram reči .... madžari morajo biti res pridni kmetovalci. Polja, do koder ti seže oko. In prav zanimiv je ponekod “kontrast”; ko se pelješ po glavni magistralki, pa imaš na desni strani ceste obdelane površine v rjavkastih odtenkih zemlje, na levi strani pa polja živo zelene barve. Brez prekinitev, vse samo ena velika njiva.

Ena od naših naslednjih nastanitev je bila v kraju Miskolc, saj nam je M. izbral kopanje v prav posebnih termah (Cave Bath), kjer se kopaš v jamah. Ni da bi kaj dosti lahko plaval, se pa zato lahko prepuščaš čarom ambienta in masažnih vrelcev.

Sledila je vožnja skozi, sicer neprivlačne, industrijske predele, proti severu, kjer si Madžari skoraj že “podajajo” roko s Slovaki. To je Aggetelek National Park, kjer se v istoimenskem mestecu nahaja podzemna jama (Baradla Cave). Imeli smo voden, 1-urni ogled jame - žal v madžarščini, smo pa dobili v roke angleško spisano besedilo.

Še skok čez mejo in malce dolgočasna vožnja po Slovaškem ozemlju, kjer smo se nastanili v mestu Bratislava in si ga tudi malce ogledali (turistični bus; 1h). O Bratislavi pišem na ločeni spletni strani, v zavihku Evropa/Slovaška.

Keszthely in ogled znamenite palače Festetics in okoliških muzejev

Palača Festetics je vsekakor zanimiva in mogočna, notranje sobane pa prav razkošne. Ob prihodu smo se odločili za voden ogled po palači, ki je bil za Nastjo in Kajo rahlo dolgočasen, saj je bil v madžarščini. Na srečo smo se odločili za kombinirano vstopnico, s katero imaš lahko vstop še v 3 druge stavbe, in sicer v:

  • Helikon Palm House (neke vrste večji rastlinjak, kjer so na ogled redkejše vrste rastlin, morda iz sort palm, ....ker se objekt imenuje tako).
  • Hunting Museum (razstava več kot 200 vrst divjih živali iz 5-ih kontinentov). Te kar malce stisne pri srcu ob misli, koliko živali je umrlo pod orožjem lovcem, ko vidiš celo halo rogovij, živalskih kož in nagačenih živali.
  • Historical Model Railway Exhibiton, ki se nahaja v drugem nadstropju Hunting Museum (zanimivo za otroke, saj gre za eno od največjih evropskih razstav miniaturnih vlakcev, hišk, ipd).  60 računalniško vodenih vlakcev vozi po vnaprej znanem urniku na površini 500 m2. Vsega skupaj je kar 2500 metrov železniških stez (tirov), ki jih obkroža okoli 1000 poslopij. Celoten model predstavlja železnice Madžarske, Avstrije in Nemčije iz obdobja od 19. do 21. stoletja.  

Vsekakor sta zadnji dve najboljša izbira za ogled Keszthely-a, če potujete z otroci. 

Heviz (Blatno jezero): nastanitev in kopanje v največjem evropskem zdravilnem jezeru

 

 

V kraju Heviz smo se odločili za 4-urno kopanje v termalnem naravnem zdravilišču Heviz Spa (http://www.spaheviz.hu/en/). V notranjosti je dokaj topla voda, občasno morda tudi neprijeten vonj, nenazadnje je voda jezerska in sem sodijo tudi naravne vonjave. Lepo imajo urejena držala, tako da se med plavanjem lahko v vsakem trenutku poprimeš za kovinska držala. Čudno se mi zdi le, zakaj se skoraj večina kopalcev (domačini, predvidevam) še dodatno oklepajo vodnih črvov ali celo plavajo z šlaufom. So slabi plavalci ali je to le ena od lokalnih kapric (red, pravila, varnost, skrb).

Na dan našega obiska je bila temperatura ozračja 2,5 st.C., jezero samo pa primerno toplo, da si lahko zaplaval med lokvanji. V bistvu jezero skozi celo leto bolj ali manj ohranja enako temperaturo (24-26 st.C). Zdravilna voda priteka iz jame na površju jezera in sicer 410 litrov/sekundo in s temperaturo 40 st.C. Jezero se na nek način čisti samo od sebe, saj se voda v jezeru (ob gornjem podatku) menjava na 3 dni in pol. Prav zaradi te posebnosti je menda obisk tega jezera primeren skozi celo leto, čeprav bi se bilo vredno izogibati poletnih mesecev, ko je gneča velika.  

 

Na dan kopanja v Heviz Spa smo skočili še do polotoka Tihany, med potjo pa se ustavili še na razstavi vojaških helikopterjev in drugih prevoznih sredstev.

Statue Park in prihod v Budimpešto (2-dnevni ogled mesta)

Od Heviz-a smo se odpeljalo po južni strani Blatnega jezera proti Budimpešti, cca 10 km pred samim centrom mesta pa smo naredili krajši postanek za obisk Memento Park - Statute Park

Tu je razstavljenih cca 40 umetniških del iz komunističnega obdobja med letoma 1945 in 1989, med njimo pa tudi kipi nekaterih znanih osebnosti, kot so Lenin, Marx, Engels, Dimitrov in drugi. Več na: http://www.mementopark.hu.

Sredi dneva smo prišli v Budimpešto - mesto ki ga Donava razmejuje na Buda (leva stran mesta) in Pesta (desna stran mesta). Prvi dan smo namenili obisku  Castle Hill (mestnega gradu), ki se razprostira na kar velikem ozemlju. Ko sem preučila informacije, sem ugotovila, da je najboljše izhodišče za dostop na grad Clark Adam Ter oz. kjer se nahaja tudi dvigalo Silko. Z njim smo se popeljali navzdol, ker je na svoj način zanimivo, na grad pa smo se seveda odpravili kar peš, saj ni daleč. Iz gradu se ponuja lep razgled na parlament in znameniti verižni most.

Proti večeru smo se nastanili v Hotel Regnum Residence 4* (www.regnumresidence.hu), ki smo si ga, kot vse ostale na naši poti, rezervirali preko Booking.com. V bližini hotela se nahaja tudi Kiraly Medicinal Bath. Kot gostje tega hotela bi imeli 70% popust, vendar smo ugotovili, da je na ta dan odprt samo za moške …. da, tudi to je posebnost madžarskih Spa centrov.

Drugi dan Budimpešte smo namenili za obisk City Park (osrednji mestni park), kjer smo si ogledali trg herojev (Heroes' Square), grad Vaydahunyad Castle, sprehodili pa smo se še do Szechenyi Bath, ki velja za eno večjih in predvsem elegantnejših mestnih termalnih kopališč. Kar malce preveč kiča, ampak nekako kar lep pogled. Slednjega smo si "ukradli" v preddverju objekta, saj se tu nismo nameravali kopati.

         

Budimpešto smo zapustili v smeri proti kraju Eger (krajši postanek na kavici in lokalni sladici)  in Mezokovesd, s prihodom v Miskolc v pozno popoldanski uri. Nastanitev v Fortuna Hotel (www.fortuna-hotel.hu), kjer smo bili po mojem edini gostje (pri zajtrku samo še ena miza za 2 osebi pripravljena :-)), ....so pa zato imeli presenetljivo hiter internet, tako da smo lahko nemoteno splanirali našo nadaljno pot.

Pa seveda, imeli smo odlično večerjo v Murphys Irish Pub, kjer smo bili postreženi z večernim pridihom čarovnic. Ob vhodu imajo zanimiv napis:

"Hot beer, lousy food, bad service -
WELCOME have a nice day".

Laughing

 

 

Smer Miskolc in kopanje v zanimivih, podzemnih jamah Cave Bath

Na dan našega planiranega kopanja v Cave Bath se je prvič ulil dež, kar je bilo ravno prikladno, da čas preživimo v termalnem kopališču, ki je po svoje prav zanimivo.

Celoten kompleks je namreč zlit z naravnimi podzemnimi jamami, v katerih so uredili termalne bazenčke. Še prav poseben je tisti okrogli bazenček, ki se nahaj v čisti temi. Razsvetljuje ga le nekaj podvodnih lučk in kupolast strop z umetno ustvarjenim ozvezdjem. Ob sproščujoči glasbi se potem lahko samo še predaš masaži in toplini vode. Res prijetno. 

Ogled videa tukaj: http://m.youtube.com/watch?v=vn9bKuNayLM

 

Skratka celoten ambient je zanimiv, ni pa to zadeva, kjer bi se lahko pošteno naplaval. To je verjetno možno poleti, ko odprejo še zunanje bazene.

Nekaj slik v nadaljevanju, kolikor mi jih je uspelo narediti, sicer pa so res lepe fotografije na ogled v Google-u, če vtipkate “cave bath of miskolctapolca” in kliknete na rubriko Slike. Več na: www.barlangfurdo.hu.
** Vstopnice smo kupili v hotelu po ceni z 10% popustom.

Nacionalni park Aggtelek in ogled podzemne jame Baradle Cave

Zadnji naš postanek na Madžarskem je bil namenjen obisku podzemne jame Baradla Cave. Lokacija je zelo blizu madžarsko-slovaške meje.

Ogled jame je menda možen samo preko vodiča (vsaj tako smo bili informirani ob prihodu). Ker smo prišli 1,5h prekmalu, smo čas izkoristili za sprehod po okolici in ugotovili, da imajo očitno tu tudi hostel in prikupne počitniške hišice. Tokrat seveda vse tiho in brez večjega obiska, poleti pa je verjetno tu bolj živahno.

Ob točno 11:30 so nas spustili v jamo in zbralo se nas je kar nekaj (večinoma madžari). Lepo smo morali stopicati za vodičem in se držati v skupini (no, jaz sem 1x prekršila pravilo in bila na to hitro opozorjena). Jama je sama po sebi res zanimiva, predvsem tisti del, kjer imajo tudi koncerte. Sicer pa kakšen presežek ravno ni. Se mi zdi naša Postojnska jama prav tako zelo lepa in vredna obiska. 

Ob 13h zapuščamo Aggtelek s prečkanjem madžarsko-slovaške meje in vožnjo proti zahodu - smer Bratislava, ki pa jo v sliki in besedi predstavljam na ločeni strani.

Z vožnjo preko Gradca smo sklenili krog naše madžarsko-slovaške ture.