Roman: Razdalja med nama (Thrity Umrigar); april 2014

Avtorica te zanimive knjige v ospredje postavlja predvsem ženske like - indijke, ki pripadajo različnim družbenim razredom in generacijam. Vsaka s svojo življenjsko zgodbo.

Ene živijo v revnem predmestju Bombaja in doživljajo prekletstvo revščine, neizobraženosti in vsakodnevnega garanja za preživetje, druge pa pripadajo srednjemu razredu - podrejene oblastnim moškim, sistemu razširjene družine in podrejene pravilom družbe. S poroko se poročiš prej z družino kot s partnerjem, zaradi česar je premnogo indijskih žensk žrtev.

Glavni lik prve skupine je revna Bhima, ki skrbi za vnukinjo, potem ko ji hčerka in zet umreta za aidsom, mož pa ji skrivnostno izgine skupaj s sinom in ji zapusti pretresljivo izpoved v pismu. Glavni ženski lik druge skupine je Sera, pri kateri Bhima dela že vrsto let kot služkinja. Ženski se kljub materialnim razlikam odlično razumeta. Sera je s poroko začela doživljati nasprotje urejene in složne družine, iz katere je prišla. Pretepanje, alkoholizem in tiranska tašča so jo držale v oklepu vse do smrti moža, ko se je posvetila hčerki in se veselila skupaj z njo v ustvarjanju njene družine. Ki je bila drugačna, kot je bila prepričana - vendar se na koncu izkaže, da moški vendarle ne morejo iz svoje kože in se nekateri vzorci ponavljajo.

Konec knjige je žal tragičen.

 

Moja ocena (od 1 do 5): 5