Roman: Čudezni Feliks (Andrej Hieng); marec 2014

 

Moram priznati, da se mi je branje tega družinskega romana malce vleklo in me do prve polovice nekako ni potegnilo. Pa ne zaradi zgodbe same, ki je po svoje zanimiva, verjetno bolj zaradi sloga avtorjevega pisanja, ki na pogostih mestih malce razvlečeno opisuje razmišljanje odraščajočega dečka Feliksa, vnaša različne čase dogajanja in pogosto prepleta osnovno besedišče s tujkami. Vsekakor branje, ki zahteva vztrajnega in zbranega bralca. 

Feliks je fant, ki se po smrti matere, kot nečak pokojnega gospodarja, priseli v premožno slovensko družino pred izbruhom II. svetovne vojne. Družinski člani (vdova z ruskim prijateljem in dve hčerki, od katere se v eno Feliks tudi zaljubi, vendar ji ne razkrije svojih čustev) ga sprejmejo medse toplo, zaradi njegove nadpovprečne bčka".

Feliks odkriva svoje korenine in zre v prihodnost, ki žal ne prinasa nic dobrega (vojno). Zaplet prinese nenaden prihod njegovega očeta, ki ga do sedaj ni nikoli srečal. Oče, profesor na glasbenih visokih šolah in violinski virtuoz svetovnega slovesa, sinu pojasni svojo življenjsko zgodbo in razmerje s Feliksovo pokojno materjo ter mu zaupa, da bo vojni ubegnil. Zaradi svojega judovskega priimka želi Feliksa zaščiti in ga sprva ne želi vzeti s seboj v svet. Vendar po razpletu neprijetnega lokalnega dogodka uvidi, da ima "pozabljen sin" vendarle mesto ob njem.

Konec je nejasen in napeljuje na nadaljevanje, ki ga avtor ne razkrije. Očitno je pomembno, da sta se sin in oče našla, kako sta preživela vojno in kakšna je njuna nadaljnja usoda, pa se ne ve.

Moja ocena (od 1 do 5): 3