13.8.2009: Gledališče Studenec:"V Ljubljano jo dajmo"

Vtis s predstave V LJUBLJANO JO DAJMO (KD Miran Jarc Škocjan pri Domžalah):
Na željo moje mami sem naju ta večer odpeljala na ogled domače komedije »V Ljubljano jo dajmo«, ki so jo menda obudili po 60-ih letih v okviru 9. kulturnega poletnega festivala. Igro  je spisal JOSIP OGRINEC, pisatelj in dramaturg, doma iz Podgorja pri Kamniku, za gledališki oder pa jo je priredil Roman Končar.


Najprej bi pohvalila sam ambient poletnega gledališča Studenec, ki se nahaja v v vasi Krtina (smer Moravče, nato Krtina). Organizator je dobro poskrbel za cestna in druga obeležja. Že cca 1km pred dovozom na stransko cesto, ki vodi do gledališča na odprtem so poskrbeli za "jumbo" plakate, sicer bolj domače izdelave vendar sporočilno dovolj jasne in vidne, tako da veš da si v pravi smeri. Travnato parkirišče je tudi dovolj veliko. Gledališče Studenec so menda pred kratkim prenovili in prijetno presenečena sem bila nad dejstvom, da tokrat vendarle ne gre za sedišča v stilu klopc, kot jih najdemo na kakšnih vaških veselicah. Naklon vrst s cca 1000 sedišč je skoraj primerljiv s tistimi grškimi antičnimi gledališči, ki sem si jih to poletje imela priložnost ogledati na Peloponezu. Kljub temu, da je bila predstava na četrtek, je bilo gledališče skoraj 100 % zasedeno.

In sedaj k moji oceni same gledališke igre:
Igra me sicer ni nasmejala toliko, kot sem pričakovala, me je pa zato ugodno presenetila sama scena, petje in velika množica igralcev (60). Velik oder z zanimivo scensko postavitvijo, prilagojeno za igro v 3 dejanjih je tisti, ki te res kar pritegne: hiša hlapca, kmečke lesene klopi, hiša posestnika Gašperja in vinskega trgovca...in predvsem množica ljudi, ki zapleše in zapoje. Na trenutke me je igra spominjala na tisti film "Moje pesmi - moje sanje": družina z veliko otroci, ki pojejo in plešejo. Tudi tu je glasba melodično podobna...Otrok pa sem naštela kar 13.
Od vseh likov se mi je najbolj dopadel Pavle - hlapec pri Srebrinu. Jure Sešek je bil tudi dober, mislim pa da je v igri nastopala tudi njegova žena in sin.Vlogi posestnika in njegove žene pa sta bili tudi pisani na kožo Jožet.

Igro priporočam predvsem starejšim (nad 50 let) :-)
Sama sem zadovoljna, bolj zato ker sem nekomu polepšala večer.