Roman: Diagnoza rak (Heinz G. Konsalik; december 2013

To je knjiga, ki te popelje v svet človeške (ne)moči proti zahrbtni bolezni, ki ji rečemo rak. Predstavlja zdravniški svet postav v belem, ki se bori proti tej bolezni zgolj s skalpelom v roki, obsevanjem in drugimi metodami, ki jih priznava šolska medicina. Pa vseeno se v primerjavi z napredkom medicinske tehnologije in znanj, statistika smrtnih primerov in število neozdravljenih pacientov širi hitreje. Avtor v zgodbi izpostavi lik zdravnika, dr. Hansena, ki skozi dolgoletno prakso podeželskega zdravnika pride do zanimivih odkritij za drugačno zdravljenje raka. Kljub strahu pred pričakovanim odzivom njegovih zdravniških kolegov se odloči odpreti zasebno kliniko, na kateri sprejema “na smrt obsojene” neozdravljive rakave bolnike, ki jim zdravniki ne morejo več pomagati. Tudi na njegovi kliniki prihaja do smrtnih zaključkov v večini primerov, pa vendar je med njimi tudi nemalo takih, ki jim za več mesecev podaljša življenje ali jih celo ozdravi na dolgi rok.

dr. Hansen s svojo doktrino in načinom zdravljenja vzbudi pozitivno zanimanje na strani ljudi in nenaklonjen odziv na strani zdravnikov, ki v njem vidijo zgolj “šarlatana”, ki jim lahko preveč škoduje. Uperijo se proti njemu in pri tem na svojo stran potegnejo tudi medije in zdravniško stroko. Celo dosežejo, da ga obsodijo za neustrezno zdravljenje in smrtne primere iz malomarnosti. Pa vendar se po nekaj mesecih izkaže, da so bii dokazi in obsodbe neutemeljene.

Roman se zaključi z izgubami in žrtvami ter upanjem, ki ga dr. Hansen še naprej predaja obolelim za rakom. Kljub izgubi svoje klinike nadaljuje tam, kjer je začel - v vlogi podeželskega zdravnika, ki zdravi običajne bolezni, rakavim bolnikom pa poleg zdravljenja predvsem vliva upanje in jim pomaga podaljševati življenje.

 

Moja ocena (od 1 do 5): 5