Potopis: Srebrna praprot (Ivan Sivec); november 2013

Po tej knjigi sem posegla zaradi našega "popotniškega duha", v upanju, da bom odkrila skrivnosti in čare Nove Zelandije, po kateri se je potepala kolegica januarja 2010. Pa je v bistvu bolj zgodovinsko obarvana, ampak še vedno zanimiva za branje in ogled slik.

Avtor v 21-ih zgodbah - legendah, ki mu jih zaupa domačin (Maor), predstavi zgodovinski razvoj dežele, v katero je usodno posegel Beli človek (priseljenci, ki so v deželi videli le priložnosti za trgovanje in izkoriščanje naravnih bogastev). Na začetku so bile le sanje (rodovitne pokrajine, neokrnjena narava, sožitje prebivalcev), potem pa je prišel Beli človek (španski morjeplovci, nizozemci,….), ki je poselil deželo, izrisal svoje zemljevide in poimenoval deželo po svoje v prepričanju, da je to Njegova dežela. Iz prvotne Aotearore je postala Nova Nizozemska oz. Nova Zelandija.

Posrečeno je zapisano, da so predniki Maorov tu in tam pohrustali tudi kakšnega sovražnika (ljudožerci), vendar so se zavedali, da vsak sovražnik tudi ni "okusen" :-)

Avtor po pripovedovalčevih besedah predstavi edinstvene danosti dežele, ki jih je začel Beli človek izkoriščati (lov za živalmi in iztrebljanje njihovih vrst, izsekavanje dragocenih dreves, plantaže lanu, poseg v gore in izdelava tunelov, naskok na ledenike, trgovanje z zelenimi kamni, ….). In posledično je danes Nova Zelandija, kakršna je. Sicer še vedno privlačna, vendar v povsem novi podobi kot na samem začetku in preplavljena s trumami turistov.

In zakaj ime knjige "Srebrna praprot" ? Verjetno zato, ker ima za domačine svojstven pomen. Maorom je bilo nekoč na njihovi zemlji všeč vse, razen praproti, ki ponekod rastejo tako visoko kot palme. Pa so skozi ustno izročilo to razumeli in začeli spoznavati, da ima vsaka stvar na svetu svojo vlogo. Verjeli so, da te velike praproti, če jih obrneš, ujamejo v svoje liste vso svetlobo lune in zvezd. In kot taka jim pomaga pri odkrivanje svoje dežele tudi ponoči. Da se nikoli ne izgubijo in živijo "v temi".

 

Moja ocena (od 1 do 5): 3/4