Zdravi in osvežujoči SMOTHIE-ji

 

Obožujem sadne in sadno-zelenjavne napitke, sploh če se s sestavinami poigram sama in preiskušam kombinacije okusov. Kaj potrebujem? Pravzaprav ne veliko, predvsem to, da imam na zalogi vedno čim bolj raznovrstno sveže sadje in zelenjavo, ustrezen mešalnik (blender), naravna sladila in nekaj prehranskih dopolnil.  Ob prebiranju in poslušanju vsebin na temo priprave in uživanja smoothie-jev pa naj na tem mestu zapišem še nekaj pravil oz. ugotovitev:

  • pri sadno-zelenjavnih smoothie-jih je primerno razmerje 60% sadja in 40% zelenjave
  • kot osnovna tekočina se lahko uporablja mleko, filtrirana voda, kokosova voda, sveže stisnjen pomarančni sok ipd.
  • koristno je piti smoothie-je predvsem zjutraj, da obogatimo telo z vitamini in s hranljivimi snovmi, ki jih potrebujemo tekom dneva
  • če imate večkrat težave s prebavo, pijte predvsem zelene smoothie-je, odlično za prebavo je npr. dodajati tudi laneno seme.

Spodaj objavljam recepte, ki sem jih "izumila" po svojem želenem okusu, nekaj pa sem jih povzela iz drugih virov, med njimi so mi zanimivi tudi recepti za super hrano, ki mi jih je posredovala kolegica (mentorica pilatesa in salse). Hvala, Irena! 

Našla pa sem tudi zanimivo spletno stran, ki ponuja zanimivi in koristne informacije za pripravo smoothie-jev: http://www.nomeatathlete.com/the-perfect-smoothie-formula/