3.6.2018: S kolesom do doline Besnice (Lj-okolica)

Kolesarjenje po okoliških krajih Ljubljanske okolice, vse do Besnice je ravno pravšnja, da se malce razmigaš in pravočasno prideš domov in še skuhaš kosilo (43 km, 2h 25min). Pot je večinoma ravninska z malenkostnimi vzponi, predvsem pa poteka po poteh dokaj umirjenega prometa. Tu mislim na del poti , ki vodi od Dola pri Ljubljani, preko naselja Kleče in reke Save, vse do Podgrada in Besnice, kjer te pot vodi v hladu gozda in istoimenskega potoka Besnice.

Prevožena pot:
Prelog - Ihan - Videm  - Dol pri Ljubljani - Kleče pri Dolu- prečkanje Save - Laze pri Dolskem  - Podgrad - Besnica - (povratek na Podgrad) - Lj. Zalog - Agrokombinatska cesta - Sneberska cesta  -Zadobrovška cesta - Cesa v Prod (slepa cesta z veliko češnjo, ki se v tem času polna češenj ponuja vsakemu mimoidočemu) - Podgorica - Pšata - Bišče - Mala Loka - Prelog

V tem delu se nahaja tudi Borovničeva pohodniška  pot z izhodiščem v kraju Podgrad, nato pa mimo naselja Vnajnarje to Janč. Tokrat šibava mimo na kolesih, enkrat pa morda tudi peš: http://sadnacesta.si/borovniceva-pohodna-pot/... Po zloženki sodeč, ki sem si jo snela iz te spletne strani je v tem okraju množica turističnih kmetij , kjer bi se splačalo ustaviti na kakšnih domačih dobrotah. Predvsem pa si je za zapomniti, da je 2. in 3. nedeljo v juniju mesec jagod, v juniju borovničev pohod, prve nedelje v oktobru pa v znamenju kostanja (kostanjeve nedelje).

20.5.2010: Vrh Sv. Treh Kraljev (Vrhnika)

 • Datum: 22.05.2010
 • Destinacija: krožna pot Vrhnika - Vrh Sv. Treh Kraljev (884 m) - Vrhnika
 • Prevožena pot: 43 km
 • Ekipa: Matej, Klementina, Lucija, Mojca

Tole pa je bila moja prva kolesarska otvoritev letos. Super turca skozi dinamično razgiban teren s startom na Vrhniki, zastavljenim ciljem na 884 metrov visokem vrhu Sv.Trije Kralji in povratkom nazaj na Vrhniko.
Vreme nam je bilo naklonjeno, le vmes nas je 1x ujela kratka ploha, pred katero smo se zatekli k lepo urejeni hiši. Tu sta nas prijazno sprejela starejša zakonca in postregla celo s pijačo. Pa smo potem pristali tudi zadaj za hišo, v garaži katere nam je gospod s ponosom pokazal svojega old-timerja. Je menda eden od treh oseb v Sloveniji, ki se ponaša s tem modelom.

Do vrha sv.Treh Kraljev, ki leži 884 metrov n.v., je pot na nekaterih predelih slabša, tako da smo bili primorani kolesa riniti pred sabo. Je pa bil zato spust toliko slajši, vse dokler se ni začel nov.... :-)
Več v slikah spodaj.

14.08.2011: S kolesom do mlinčkov (od Trzina do kraja Suhadole pri Mostah - Komenda)

Tura je primerna za družinsko kolesarjenje, seveda pa je potrebna pazljivost - predvsem na prometni cesti od križišča "Mengeš-Brnik" dalje. Mlinčki se nahajajo v gozdu in se je treba kar malce potruditi, da se jih najde prvič, ko si tam. Mislim, da bi občina lahko poskrbela za kak dodatni smerokaz na makadam poti, ki vodi do tja.

Punci sta prešteli mlinčke in se ustavile pri številki med 65-70, se mi zdi. Kraj je prijetno urejen, idealen za kakšno družabno druženje, saj so na samem mestu postavili tudi majhno hiško z mizo in klopjo.

21.4.2018: S kolesom do jezera Trboje

Za jezero Trboje, natačneje Čolnarno Trboje so mi povedali sodelavci. Prva misel mi je bila seveda "kolo" in tako sva z M. sklenila en prijeten kolesarski obroč.

 • Prevožena razdalja: 56,53 km 
 • Čas kolesarjenja: 2h 39 min 
 • Povprečna hitrost: 21,2 km/h 
 • Pot: Prelog - Zaboršt - Rodica - Mengeš - Vodice - Valburga - Trboje - Moše - Smlednik - Vikrče - Tacen - Gameljne - Ježa (Črnuče) - Podgorica- Pšata - Mala loka - Ihan - Prelog

**App Map MyRIDE

Pot je brez posebnih vzponov, tipična za nabirat kilometre v lepem sončnem vremenu. Naslednjič pa le ne smem pozabiti ključavnice za kolo, ker ob čolnarni Trboje se kolesa lahko pusti kvečjemu na mestu ob cesti, dostop do čolnarne pa je po stopnicah navzdol.

27.4.2018: S kolesom do Kamniške Bistrice (55 km) in prvo testiranje drona

Prijetna kolesarska turca,....ponovno z mojim Ebike-om, ki me prijetno utrudi in hvaležno pomaga tam kjer mu to "dovolim".

 • Prevožena pot (55 km): Domžale-Rodica-Zgornje Jarše-Šmarca-Perovo-Kamnik-Mekinje-Godič-Zagorica nad Kamnikom-Stahovica-Kamniška Bistrica ... in nazaj preko Volčjega Potoka-Radomlje-Vir-Podrečje-Zaborš-Prelog

Več: www.mapmyride.com/workout/2847850648 

 

Posnetek z dronom (MarkoP) - TUKAJ.

60. pohod - Pot ob žici (Ljubljana, 7.maj 2016)

Pot ob žici 2016 je bil zame na nek način "krstni"; saj sem jo tokrat prvič prehodila v celoti (32,6 km). Vsekakor lahko zasluge pripišem predsvem prijetni družbi, lepemu sončnemu vremenu in dejstvu, da smo pot začeli primerno zgodaj (ob 6:07 pri Agrotehniki Gruda). Nadaljevali smo potem v smeri Koseški bajer - AMZS - Žito - ....in naprej.

 

GPS route tudi na povezavi: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1x5IsXKAyjYOqxbdxOMDu__cXg3Q

 

Kaj je bila PAMETNA odločitev ?

 • pohodniške palice (da se med hojo "zaposlijo tudi roke")
 • magnetni pas za hrbet, ki te vsak trenutek opominja na pravilno držo
 • kava "coffe to go" v plastenki (za vse, ki dneva ne morejo začeti brez nje) ;jutranja ura 6:07 ni ravno moja redna praksa in po 1h hoje me je kavica prav posebej predramila
 • rezervna majica (prijeten občutek, da se preoblečeš v svežo majico na drugi polovici poti ali ob zaključku)

PRIPOROČILO za naslednjič:

 • superge za vsaj 1/2 številke večje, ker noge ti po 20km kar malce otečejo, prsti zabolijo in občutek je, kot da ti je obutev naenkrat premajhna
 • magnezijeve tablete (šumeče za v vodo)
 • pa kakšen gel ali krema pred ali po obremenitvi mišic (meni so se pojavili krči v stegnih že po 15-ih km): na eni od točk ob poti so ponujali testerje krem iz Arnike, menda pa pomaga tudi Konjski gel ali gel Vražji krempelj.

 

8.4.2018 - S kolesom do Gradiškega jezera (36 km)

Prijetna nedeljska tura (36km, cca 2h 50min). Pot poteka večinoma po asfaltu, vendar pretežno po naseljih in vaseh, na poti tudi nekaj razgledov, sploh ko dosežeš najvišjo točko (425m) in obkolesariš še Gradiško jezero.

Prevožena pot: Prelog-Ihan-Gorjuša-Studenec pri Krtini-Moravče-Podstran- Dole pri Kraščah-mimo Gradiškega jezera - Spodnje Prapreče - Lukovica pri Domžalah - Želodnik - Dob - Podrečje - Domžale - Prelog

Arboretum Volčji potok - Razstava pošastno velikih žuželk in izumrlih morskih velikanov (april 2012)

Čudovita razstava žuželk in morskih velikanov je vredna obiska, tako za odrasle kot za otroke. Pogrešala sem le več informativnih tabel ob razstavljenih žuželkah in ostalih živali, na katerih bi si lahko prebrali kaj več o življenju in lastnostih živali.

 

Arboretum Volčji potok - junij 2009

Kljub muhastemu vremenu, ki ga imamo v teh dneh, smo izbrali pravi termin na sobotno popoldne v juniju in odšli na obisk Arboretuma Volčji potok. Očitno nas že nekaj časa ni bilo, pa še takrat očitno nismo prehodili vse poti. Lepo urejena okolica, "francoski" vrt, zanimiva otroška igrala, ogled metuljev v zaprtem prostoru, razstavljene slike na prostem .....več v slikah spodaj.

Arboretum Volčji potok in razstava kitajskih miniatur - avgust 2005

KITAJSKA ARHITEKTURA IN VRTOVI (jin - jang):
Njihova arhitektura dosledno upošteva stroga pravila, vrt pa daje vtis spontanosti. Stavbe so geometrijske, zgrajene po principu simetrije in ravnovesja, vrtovi pa svobodni in organski, skupaj predstavljajo bivalno celoto.

Simbolni pomen kitajskih rastlin:

 • sliva - simbol prenove, novega življenja in moči volje
 • breskev - simbol pomladi in nesmrtnosti
 • lotos - simbol čistosti, prispodoba človekove duhovne rasti
 • bambus - simbol trdnosti

Nekaj slik je na ogled še na stari spletni strani: http://www.nastja.com/old/travel/volcji_potok.htm

 • bor - simbol dolgega življenja, vztrajnosti in dostojanstva
 • krizantema - simbol sijaja, blišča, hrepenenja

Bloško jezero - 30. avgust 2015

Ideja za družinski izlet - recimoza 3-5 dni. Malce kopanja, pa morda hoje po Krpanovi poti (še nismo preiskusili). Vsekakor pa mora biti  Idilično za prespat v lesenih hiškah, pri čemer so hišni ljubljenčki dovoljeni.

Kako je z večernim obiskom bloških medvedov, pa ne vem Smile.

Park Idila in tudi okolica jezera je zelo lepo urejena. Vse v sožitju z naravo, če odmislim plastični pribor, ki ga dajejo v baru ob jezeru in gostilnci v parku :-)

 

  

Limbarska gora (773 m) z izhodiščem v Krašnji - 11.02.2018

Limbarska gora je znana kot romarska pot. Nanjo se lahko povzpnemo iz večih smeri. Midva sva izbrala izhodišče v Krašnji. Iz Domžal se pelješ proti Lukovici, do vasi Krašnja, za vasjo pa zaviješ s ceste desno čez nadvoz nad avtocesto. Pot se nadaljuje po asfaltni poti rahlo navzgor, dokler ne prispeš do odcepa na makadam levo. Na prvem možnem mestu ob gozdni cesti parkiramo (pozimi malce težje). In kreneš po makadamski poti naprej v gozd (obvezno slediš oznakam).

Do vrha je cca 50 min, navzdol za morda 5-10 min manj, saj v zimskih razmerah previdnost ni odveč. Na vrhu se nahaja romarska cerkev, pod njo pa gostišče, kjer se prileže topel čaj (na pustno nedeljo pa še kak flancat za povrhu :-)

Pot do vrha zna biti zanimiva tudi za kolesarje, ...vsaj del poti proti vrhu sva hodila po lepo asfaltirani poti in verjetno je takšna tudi nižje dol.

Planina nad Vrhniko - 09.10.2010 (organizator: DPM in PD Onger)

 

(foto: Emil)

Na soboto 9.10. so se nekateri zavili v predvolilni molk in izkoristili dan po svoje, mi pa smo se glasno in poskočno odpravili na prijeten družinski izlet, ki sta ga ponovno in odlično organizirala DPM (Društvo prijateljev mladine Trzin) in PD Onger Trzin. Udeležba je bila zares številčna, saj se nas je zbralo vsega skupaj kar 43, od tega 20 odraslih in 23 otrok ter kuža Tai, ki je bil zanimiva popestritev za vse nas.

 

"Naskočili" smo enega od (menda) najbližjih Vrhniških vrhov, to je Planino nad Vrhniko (733m). Na sliki desno je prikaz naše prehojene poti (Tankovska cesta - Zavetišče na Planini - Kuren - Stara Vrhnika).

 

Organizatorji so nam dodelili primerno jutranjo uro odhoda (ob 9h), tako da verjetno ni nihče imel kakšne posebne jutranje "borbe" z otroci, ko je bilo treba vstati. Če pa je že bila, je bilo na to kaj hitro pozabljeno, saj se nam je izlet kaj kmalu začel odvijati zanimivo in zabavno. In seveda poučno. Slednjemu gre zasluga vodniku Mihu, ki je ponovno poskrbel, da izlet ni bil samo pohodniški, pač pa tudi zelo poučen. Vreme je bilo več kot primerno. Dopoldan nas je sicer še malce hladilo, v drugi tretjini naše poti pa smo že okusili sončne žarke in se predajali jesenski barvitosti narave.

 

Z avtobusom smo se torej odpeljali iz Trzina v smeri proti Vrhniki, kjer smo najprej zavili do njenega južnega obrobja, to je do Močilnika, kjer se stekajo izviri Male Ljubljanice. Vodnik Miha nam je tu pokazal spomenik Vrhniškim krasoslovcem, potem pa smo se skupaj sprehodili do samega izvira. Na krožnem sprehodu smo lahko opazili sledove, ki so jih pustile nedavne poplave, ki jih Slovenci še dolgo ne bomo pozabili. Na lesenih hiškah se namreč še vedno lepo vidijo obrisi višine, ki jo je dosegla poplavljena voda. Sodeč po blatnih tleh je voda verjetno zajela tudi velik del travnate površine v bližini izvira.

 

Po ogledu Močilnika smo se zapeljali z busom do Tankovske ceste - naše izhodiščne točke, od koder smo ubrali prve korake v smeri proti Zavetišču na Planini. Postanek je bil tu nujno potreben, pa ne toliko zaradi počitka kot zaradi priložnosti, da se povzpnemo na 22 m visok razgledni stolp (zgrajen l. 2008) in se pri tem naužijemo čudovitega razgleda na Ljubljansko barje in Vrhniko ter še dalj - na Krim, Ljubljanski vrh, Snežnik. Otroci so seveda takoj odkrili priložnosti za igro, zanimiva za njih pa je bila tudi plošča z odtisom dinozavrove stopinje, najdene ob poti od Štirne do Bukve. Mamice smo seveda po svoji "dolžnosti" še razvezale svoje culice in ponudile lačnim ustom prigrizek in pijačo, nekateri pa smo si privoščili tudi "t'kratkega", ki je ob hladnem vetriču na tem mestu prav dobro del.

 

Sledil je še skupinski posnetek in spust preko Kurena do izletniške kmetije Kuren, kjer smo imeli daljši postanek. Postreženi smo bili z vnaprej naročenimi jedmi na žlico (treh vrst) in sladico. Omizje so prvi zapustili najprej otroci, seveda z razlogom. V bližini so jim namreč družbo delale domače živali (kozice, kokoši, pujski), v daljavi pa smo na jasi skupaj opazovali srnjad. Od nekod se je vzela še žoga, tako da je bilo res zabavno.

 

V Trzin smo prispeli ob 16:30 in se s prijetnimi vtisi na izlet poslovili. Ob tej priliki bi se zahvalila vsem, ki so bili idejni pobudniki, organizatorji in vodniki tega izleta, ker nam je bilo resnično lepo, poučno in zabavno. Upam, da se v taki in še večji zasedbi kmalu spet snidemo.

 

Skoraj 13-minutni video našega snemalca Braneta je na ogled - TUKAJ.

 


Pustolovski park Geoss (praznovanje Nastjinega 12.rojstnega dne) - junij 2012

GEOSS je geometrično središče Slovenije (več - tukaj) in od lani (2011) znano tudi po pustolovskem parku, ki so ga zgradili v prijetnem ambientu gozda, v vasi Slivna. Mi smo ga izbrali kot darilo za Nastjin 12.rojstni dan in bila je navdušena, prav tako pa tudi ostali povabljeni otroci.

Menda bodo park še dopolnili (razširili), že sedaj pa ponuja polno izzivov adrenalina željnim. Plezanje po vrveh, mrežah, gumah, premagovanje posebnih lesenih "stopalk", hoja po žici...vse na višini od 1 do 11 metrov in tako primerno tudi za manjše otroke (recimo tja od 5 let dalje). Seveda je za varnost poskrbljeno, saj te ustrezno opremijo kot pri alpinističnem plezanju, polega tega pa so na voljo tudi inštruktorji, ki budno spremljajo osebe na višini in jim dajejo pravilne napotke. 

Na voljo so 4 plezalne poti različne težavnosti, vse skupaj pa terja kar cca 3 ure, da se vse prepleza. Otroci začnejo najprej s kratko lekcijo (vajami) kako se pravilno namešča plezalno vrv in sponke, nato pa se podajo adrenalinu naproti. Park ima urejen prostor s klopmi in posebno brunarico s hladilnikom in žarom. Idealno za zaključene skupine (rojstodnevne zabave in podobna druženja).

PRIPOROČAMO !!! 

Mi smo prišli ob 10h, pa smo odšli ob 16h, saj so punce želele še 1x preplezati želene proge. Terminsko nismo bili omejeni.

Sprehod okoli Gradiškega jezera pri Lukovici - 01.maj 2014

 

Tile prvomajski počitniški dnevi so letos vremensko dokaj muhasti in nekako "lovimo" nedeževne in skromno sončne dele dneva, da gremo na svež zrak. Tokrat smo izbrali Gradiško jezero pri Lukovici. Gre za umetno jezero, ki so ga naredili ob gradnji avtoceste. Okoli jezera je lepo urejena makadam pešpot in glede na dolžino (4,2 km) idealna za družine z majhnimi otroci, ki "trenirajo" prve kolesarske kilometre oz. za lahek sprehod.

Ob jezeru se vije tudi del Rokovnjaške poti, ki se vije po mejah občine Lukovica in v dolžino meri kar 60 km (s 13 kontrolnimi točkami). Večji del poti se ponuja lep razgled na jezero in na cerkev, ki stoji na planoti nad jezerom. Ob jezerski pešpoti je tudi odcep v gozd, ki vodi do Limbarske gore (1h 50 min). Očitno se tu tudi ribari (opazila tablo za drstišče rib), čeprav je na ta dan samotno postaval ob bregu le en ribič. Sem pa opazila, da je ob jezeru na voljo v najem tudi zanimiva lokacija za piknike z vso potrebno ponudbo (na sliki spodaj tabla s kontaktno gsm številko).

52. Pohod okoli Ljubljane (maj 2008)

 

Maj 2008:

Tole je bil moj prvi poskus, da uberem korake okoli nekoč okupirane Ljubljane. Marko me je opremil z Nokio Navigator, ki pa me je žal pustila na cedilu nekje v zadnji tretjini prehojene poti (iztrošene baterije). Slednjo sva si s sestro ukrojile malce po svoje, saj sva bili s prihodom na kontrolno točko na Tržaški prepričani, da bo dovolj in torej ne nadaljujeva naprej proti Koseškemu barju.

Tako sva pot prehodili sledeče:

 1. START: kontrolna točka pod Golovcem (gostilna Babnik, Fužine)
 2. preko Golovca do Dolenjske ceste
 3. križišče Dolenjska c. - Peruzzijeva ulica
 4. Daj Dam Livada
 5. Do južne strani Murgel in Ceste v Mestni log
 6. Dolgi most oz. do semaforja na Tržaški cestim,kjer je načeloma PRVA kontrolna točka
 7. tu nisva nadaljevali proti Kosezam, pač pa sva krenili po Tržaški v smeri proti Aškerčevi
 8. od Drame- po Slovenski cesti in čez Kongresni trg (diagonalno skozi park)
 9. po Wolfovi cesti do Prešernovega spomenika
 10. Po ulici Petkovškovo nabrežje in naprej do Vrazovega trga
 11. mimo Pediatrične klinike po Lipičevi ulici
 12. tako da sva prišli desno na Zaloško cesto, po kateri sva hodili vse do tiste parkirne hiše nedaleč stran od Kliničnega centra, kjer sva se izmučeni vsedli na mestni bus do najinega STARTA (1.).

Okvirni izračun, do katerega sva prišli: cca 17 km. Dovolj dobro za prvič !!